Cursussen, rondleidingen en plantdagen

De Voedselboss (2023)

Basiscursus voedselbossen
Leer de basis over voedselbossen via deze 5-daagse opleiding. Elke lesdag wordt de theorie afgewisseld met het bezoek aan een andere voedselbos. Raak geïnspireerd en leer over de belangrijkste uitgangspunten over voedselbossen. De cursusdagen op zaterdag zijn 25-3, 15-4, 29-4, 13-5 en 3-6
Masterclass Voedselbossen
Ga tijdens deze driedaagse cursus de diepte in over de doorontwikkeling van je eigen voedselbos. Daarnaast bezoeken we een uniek bijna 30 jaar oud voedselbos op een perceel van 4 ha. De data zijn 20-5, 27-5 en 10-6
Meer info over de cursussen op: https://www.devoedselboss.nl/cursussen/

Voedselbos Ketelbroek (2023)

Het cursusprogramma in Voedselbos Ketelbroek voor het nieuwe jaar is inmiddels ook vastgesteld. Hierbij combineren we inhoudelijke verdieping met de praktijk van Voedselbos Ketelbroek. Per cursus is een specifiek informatieblad beschikbaar, met uitleg over opzet, inhoud en kosten. Stuur hiervoor svp een mailtje naar: kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com

Training: start een Voedselbos

De training ‘Start een Voedselbos’ bestaat uit een online training, een modelplan en een offline training met rondleiding door Voedselbos Benthuizen. In de training komen alle aspecten van het opstarten van een voedselbos aan bod. Met vooral veel aandacht aan de organisatorische aspecten zoals verwerven van land, verdienmodellen, subsidiemogelijkheden, juridische aspecten, organisatievormen enz. 

Bij deze training kun je kiezen voor een individueel traject waarbij je helemaal je eigen tijd en tempo bepaald. Of je kunt kiezen voor een groepsbijeenkomst waarbij je ook veel inspiratie van anderen kunt opdoen. 

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website: https://startvoedselbos.nl/

Meer informatie en aanmelden

Jaartraining Haal voedsel uit het bos

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

De jaartraining voedselbossen is modulair af te nemen, maar in zijn geheel een complete reis. Je reist door de seizoenen en ziet voedselbossen in alle seizoenen en stadia, maar je reist ook door het innerlijke proces daarachter: opnieuw leren observeren, leren ontwerpen leren het bedrijfsplan en verdienmodel op te zetten en dat durven realiseren. De modules zijn: basis, ontwerp en bedrijfsplan.

Docenten zijn Wouter van Eck, Martijn Aalbrecht, Maarten Schrama, Frank Gorter, Evelyn Derksen, Jelle Fekkes, Weruschca Kirkegaard, Marieke Karssen, Vincent Bogaart en Frank de Gram.

Meer informatie en aanmelden

Cursus voedselbos plantgoed vermeerderen

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

In drie dagen, verspreid over het seizoen leer je niet alleen enten, stekken, zaaien, en voor je plantjes zorgen, maar ook specifiek hoe je deze kennis kan toepassen in jouw voedselbos. Je bespaart hierdoor niet alleen veel geld, maar wordt ook minder afhankelijk van het schaarse aanbod en leert al doende veel meer begrijpen van hoe de natuur werkt.

Niemand minder dan voedselboss Martijn Aalbrecht, neemt jou in drie cursusdagen mee langs alle aspecten van de vermeerdering van houtige soorten. Martijn helpt steeds meer voedselboseigenaren in de praktijk op weg met hun voedselbos, weet ontzettend veel van planten en plantvermeerdering en is -ook niet onbelangrijk- een begenadigd docent.

Maart, Juni en Oktober 2023

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos cursus voor professionals in beleid, uitvoering en advies

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

We starten in het voorjaar 2023 een cursus speciaal voor alle professionals die werkzaam zijn in het domein van beleid en uitvoering rondom nieuwe agroforestry-regeneratieve landbouw en vooral nieuwe voedselbos-initiatieven.

  • Interactieve verkenning van de kansen en mogelijkheden voor de inpassing van voedselbossen (en agroforestry) in beleid- en visieontwikkelingen.
  • Behalen van de beleidsdoelen en het oplossen van problemen waar de overheid voor staat.
  • Handvatten om een voorliggend voedselbos, regeneratieve landbouw of agroforestry initiatief gefundeerd te beoordelen en verder te helpen.

Drie live cursusdagen en 1 onlinedag.

Meer informatie en aanmelden
cultivar kornoelje

Voedselbos basiscursus plus ONLINE

Georganiseerd door Malika Cieremans van Circle Ecology

Hetzelfde uitgebreide programma boordevol ervaring en informatie als de live voedselbos-cursus.

– Start wanneer het jou uitkomt
– Kijk, luister en lees in je eigen tijd
– Stel je vragen in de zoom Q&A met Malika Cieremans
– Deel met mede-cursisten in de online voedselboscursus community
– Alleen achter je scherm kun je niet álles over voedselbossen leren. Daarom ook bij deze versie: live rondleidingen in bestaande voedselbossen.

Kies bij aanmelden voor “online” – je ziet dan ook wanneer de volgende Q&A sessies en live rondleidingen gepland zijn.

.

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos basiscursus Xtra; incl. ontwerpstappen

(sinds 2016)
Door Malika Cieremans van Circle Ecology

Regelmatig nieuwe groepen tussen april en oktober

De ins en outs van voedselbossen: wat het is, hoe het werkt, waar je op moet letten als je wilt starten + leren van bestaande voorbeelden in de stad (bostuin Pomonal, 2009), in het bos (Het Voedselrijk, 2019) en in de landbouw (excursie naar voedselbos Ketelbroek met Wouter van Eck)

Kies “houd mij op de hoogte” om als eerste bericht te krijgen zodra er nieuwe datums zijn.

Meer informatie en aanmelden
Landscape Foodscape cursusaanbod

Basispluscursus voedselbossen (incl. ontwerphandvatten)

Door Jelle Fekkes (landschapsarchitect en voedselbosontwerper)

Zowel online als fysiek in Haarlem bij te wonen, door het jaar regelmatig nieuwe groepen.

De basis-plus cursus vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de verschillende toepassingsmogelijkheden, weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen. Met excursies naar voedselbossen Ketelbroek, Kreilerwoud en/of Houtrak.

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos ontwerpcursus

Georganiseerd door Circle Ecology

1-2x per jaar start een nieuwe cyclus. Kijk op de website voor de data. (eerstvolgende start april 2022)

Met lessen van Malika Cieremans (CircleEcology) en een team van ervaren gastdocenten (o.a. Wouter van Eck, Martijn Aalbrecht, Jelle Fekkes, Chantal van Genderen en anderen).

In deze cursus werk je niet alleen inhoudelijk aan een ontwerpkaart en beplantingsplan, je doet ook elke lesdag inspiratie op voor jouw unieke ontwerp en soortenkeuzes door bezoek aan op een bestaande voedselboslocatie of -kwekerij, met ervaren experts en beheerders. Gaandeweg de cursus groeit je inzicht in hoe een voedselbos werkt en hoe je je dromen en wensen kunt vertalen naar een praktisch plan dat past bij jouw wensen en locatie.

(Voor)aanmelden voor de volgende cursus